duminică, 3 aprilie 2011

STIATI CA?

Dinozauri. Stiati ca…?

Dinozauri dinozaurii terestri au disparut acum 65 de milioane de ani? Disparitia dinozaurilor se datoreaza, conform celor majoritatii opiniilor, unei coliziuni a planetei noastre cu un asteroid, eveniment care marcheaza sfarsitul ultimei perioade a Mezozoicului (Cretacicul) si inceputul erei Neozoice (sau Cenozoice).
pasarile sunt considerate ultimele specii de dinozaur existente? Conform unor anumite voci din lumea stiintifica, si crocodilii apartin tot clasei dinozaurilor.
denumirea de “dinozauri” a fost propusa in 1842 de paleontologul englez Richard Owen? Cuvantul provine din limba greaca si inseamna “reptile (saura) formidabile, extraordinare (deinos)”.
aproape 75% dintre fosilele de dinozauri descoperite sunt inca neidentificate?
fosile de dinozauri s-au descoperit pe toate continentele?

cei mai grei dinozauri cunoscuti apartin speciei Brachiosaurus brancai ? Dupa estimarile specialistilor, pe baza unui schelet descoperit la inceputul anilor 1900 in Tanzania, aceste mamifere cantareau intre 30 si 60 de mii de kilograme.
cele mai lungi fosile descoperite apartin speciei Diplodocus? Acestea masoara 27 de metri si au fost descoperite in Wyoming, Statele Unite.
cei mai inalti dinozauri ar fi putut privi prin geamul dormitorului dvs. situat la etajul 6? Sauroposeidon este numele acestui urias dar prezumtiile asupra inaltimii lui se bazeaza doar pe fragmente de fosile desoperite si nu pe un intreg.
biologul englez H.G. Seeley a impartit dinozaurii in doua categorii (Ornithischia si Saurischia), dupa forma oaselor centurii pelviene? Primii aveau oasele pubiene asemanatoare cu cele ale pasarilor, in timp ce la ultimii se apropiau mai mult cu cele ale reptilelor. Totodata, dinozaurii din categoria Ornithischia sunt in totalitate ierbivori iar cei din Saurischia pot fi atat ierbivori (subcategoria Sauropodomorpha) cat si carnivori (subcategoria Theropoda).
in latina, celebrul nume Tyrannosaurus inseamna “soparla tiran/despot”? Aceasta se datoreaza dimensiunilor impunatoare si comportamentului acestor carnivore.


Animale matusalemice. Stiati ca?

Animale matusalemice. Stiati ca? despre un exemplar al speciei Balaena mysticetus, sau Balena de Groenlanda, se afirma ca ar fi trait 211 ani? Sursa nu este inca verificata dar, daca informatia s-ar dovedi adevarata, respectiva balena ar deveni cel mai in varsta mamifer din lume.
cercetatorii au descoperit exemplare ale micutilor arici de mare care au trait peste 200 de ani? Intalnite in Oceanul Pacific, aceste fiinte traiesc pe fundul apei, in zone stancoase, cu putine valuri si materii solide (nisip, pamant etc).
Tu`i Malila, o testoasa din specia Geochelone radiata, este cea mai batrana testoasa din lume? Totodata, ea este si cel mai batran exemplar din categoria reptilelor gasit pana acum de cercetatori. Ea a murit la varsta de 188 de ani si a apartinut familei regale din statul Tonga, fiind o donatie din partea capitanului britanic James Cook.
in Ianuarie 2009 un homar urias, botezat George de catre angajatii City Crab and Seafood, un restaurant din New York care a carui mascota era, avea 140 de ani conform expertilor? El a fost aruncat inapoi in mare dupa interventia activistilor PETA.
Charlie, femela de macau galben-albastru despre care se presupune (fals) ca a apartinut lui Winston Churchil (fostul premier al Marii Britanii), s-a nascut in 1899? Astfel, ea (sau el dupa prenume) ar fi cel mai longeviv membru al speciei sale. Charlie este vestit/a pentru sloganurile anti-naziste obscene pe care le rostea.

Cinachyra antarctica, o specie de burete de mare care traieste in Oceanul Antarctic poate trai peste 1.500 de ani conform estimarilor expertilor? O mana de ajutor pentru aceasta incredibila longevitate este data si de apele extrem de reci in care traieste, care fac ca ciclul ei de viata sa fie extrem de incet.


Porcusori de Guineea. Stiati ca…?

Porcusori de Guineea in ciuda numelui lor, Porcusorii de Guineea nu sunt nici porci si nici nu provin din Guineea? Ei provin, de fapt, din Muntii Anzi (America de Sud).
se presupune ca aceste animale au fost domesticite pentru prima data acum mai bine de 7000 de ani (in anul 5000 i.Hr)?
in vreme ce pentru populatiile sud-americane bastinase porcusorul de guineea reprezinta, in principal, o sursa de hrana, in lumea civilizata acestia sunt crescuti ca animale de casa? In societatile vestice, porcusorii de guineea au fost introdusi in secolul 16 de catre exploratorii europeni.
pe langa folosirea lor ca sursa de hrana, samanii vechilor triburi sud-americane ii foloseau si in ritualurile lor religioase sau in medicina populara? Cele mai cunoscute boli in care samanii foloseau porcusorii, fie pentru stabilirea diagnosticului fie pentru determinarea eficientei tratamentului, erau (si inca sunt, pentru triburile izolate din Anzi) tifosul, reumatismul sau arterita.
pentru ca erau cei mai rari, porcusorii de guineea de culoare neagra erau cei mai apreciati si folositi in ritualurile (religioase sau medicale) ale bastinasilor? Cele mai dese culori sub care sunt intalnite aceste animale sunt maroul inchis, griul si albul.

in secolul 17, porcursorul de guineea era unul din cele mai intalnite animale de testare (pe care se fac experimente medicale si biologice)? Incepand cu secolul 19 insa, porcusorii de guineea au fost inlocuiti masiv in experimentele cercetatorilor de catre sobolani si soareci.
Regina Elisabeta I (Queen Elizabeth) a Angliei detinea un porcusor de guineea? Cu asa o “recomandare”, porcusorii de guineea au devenit din ce in ce mai raspanditi ca animale de companie printre aristrocratii si bogotii acelei perioade.
conform Cartii Recordurilor, cel mai batran porcusor de guinea a murit la varsta de 14 ani si 10 luni? Majoritatea porcusorilor traiesc, in medie, aproximativ 4 pana la 5 ani dar sunt si cazuri cand pot atinge venerabila varsta de 8 ani.
dimensiunile optime de greutate si lungime ale acestor animale sunt 700 pana la 1200 grame si, respectiv, 20 pana la 25 centimetri?
la temperaturi de peste 26-27 de grade Celsius, porcusorii de guineea pot muri din cauza caldurii? Temperatura optima recomandata pentru acestia este de 12-20 de grade Celsius.
una din cele mai importante componente ale alimentatiei unui porcusor de guineea o constituie Vitamina C? Porcusorilor le sunt necesare minim 10 miligrame/ kg corp/ zi de Vitamina C iar femelele insarcinate au nevoie de o cantitate de 3 ori mai mare de Vitamina C pe zi.
porcusorii de guineea pot sa sara dar nu pot sa se catere?
procusorii de guineea sunt foarte activi sexuali si au o rata buna de reproducere? Astfel, atata masculii cat si femele sunt apti pentru reprducere la numai 4-5 saptamani de viata. Totodata, o femela poate ramane din nou insarcinata chiar si la 6 ore dupa ce a nascut (desi acest lucru ii poate afecta sanatatea).


Pestii. Stiati ca…?

Peste rechinul-balena este cel mai mare peste din lume? Acesta masoara aproximativ 16 metri la maturitate in timp ce la nastere pot atinge chiar si 60 de centimetri. Totodata, ei pot trai chiar si peste 100 de ani!
Schindleria brevipinguis este cel mai mic peste din lume? Ei pot atinge maxim 8.4 mm la maturitate.
in trecut, unii specialisti denumeau si hipopotamii, amfibienii sau crocodilii ca pesti?
speciile de pesti cunoscute pana in acest moment de oameni reprezinta mai bine de jumatate din numarul de vertebrate existente pe glob? Exista peste 28.000 de specii de pesti in lume.
majoritatea pestilor isi procura oxigenul necesar din apa dar exista si specii care pot respira oxigen atmosferic? Unii isi folosesc gura pentru a respira in timp ce altii o fac prin piele sau folosindu-se de sistemul digestiv.

pestele electric poate genera un soc electric de 500 de volti si 1 amper? Aceasta cantitate de electricitate (500 W) este periculoasa pentru om. Ea este folosita atat pentru a vana cat si pentru autoaparare.
conform unui profesor american, pestii nu pot simti senzatia de durere? James D. Rose de la Universitatea din Wyoming a demonstrat ca, pentru ca le lipseste zona din creier responsabila de senzatia de durere, pestii nu o pot simti.
peste 97% din speciile de pesti se inmultesc prin depunerea oualelor? Asadar, ouale se dezvolta in afara ovarelor femelelor.
Labroides dimidiatus, o specie de pesti ce traieste in recifurile de corali din Oceanul Indian se hraneste cu parazitii sau tesuturile moarte ale altor pesti? Exista si asa numitele “zone de curatare” unde pestii care au diversi paraziti vin pentru a fi “dezinfectati”.


Iepuri. Stiati ca…?

Iepuri. Stiati ca...? iepurii traiesc, in general, intre patru si douazeci de ani?
aproape jumatate dintre speciile de iepuri sunt pe cale de disparitie?
urechile iepurilor pot atinge 6 cm in lungime?
exemplarele din specia Iepurelui Pigmeu sunt cele mai mici din lume? Acestea pot masura chiar si 23 cm lungime si 375 de grame in greutate. Totodata, aceasta specie este una dintre cele doar doua specii de iepuri din SUA ale caror reprezentanti isi sapa singuri vizuina.
exemplarele din specia Iepurele german cenusiu sunt cele mai mari din lume? Ele pot atinge chiar si 10 kg in greutate.

la fel ca si la hamsteri, dintii iepurelui cresc continuu, de aceea ei trebuie sa ii “roada” mestecand mereu cate ceva?
iepurii sunt animale coprofage? Ei obisnuiesc sa isi reingurgiteze propriile fecale pentru a putea extrage din hrana toata cantitatea de substante nutritive. Nu toate fecalele sunt reconsumate ci doar cele “din prima etapa”, mai exact, iepurele consuma fecalele provenite din digerarea alimentelor (prima etapa a ciclului de hranire), urmand ca fecalele rezultate dupa aceasta sa nu fie reconsumate.
un iepure nu poate sa vomite? Aceasta se datoreaza structurii sistemului sau digestiv.
iepurii pot naste chiar si 35 de pui pe an? De regula, numarul maxim de pui pe care o femela ii naste este 7 dar ea poate ramane gestanta de mai multe ori pe an, dat fiind ca perioada de gestatie este foarte scurta (28-31 de zile).
mama isi alapteaza puii doar o data pe zi si atunci doar pentru o perioada scurta de timp?
dat fiind numarul mare de urmasi, iepurii sunt considerati in multe culturi un simbol al fertilitatii?
mitul conform caruia un iepure va muri daca i se injecteaza o anumita cantitate de urina provenita de la o femeie insarcinata este fals? Totusi, un hormon produs de corpul unei femei insarcinate poate cauza schimbari ovariene.
    SURSA-STIATI-CA.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu