TOP 10. Cele mai longevive animale de pe Terra
inca de mici Copii ne-am intrebat care sunt animalele care traiesc cel mai mult si am fost invatati ca cele mai longevive vietuitoare sunt ciorile, corbii, broastele testoase, elefantii... si cam atat. Oamenii de stiinta pasionati de studiul Lumii Vii si-au pus, la randul lor, aceeasi intrebare. Dupa ani lungi de studii si experimente, se pare ca cele din topul de mai jos si nu altele sunt animalele care au castigat pariul cel lung cu Viata.
10. Pestele Warty Oreo (Allocyttus verrucosus) - 140 ani
Ciudatul peste din imagine populeaza toate zonele sudice ale oceanelor Terrei. Prefera adancimile cuprinse intre 300 si 1.600 de metri si nu depaseste lungimea de 42 de cm. Traieste in bancuri mari in zonele cu relief marin accidentat. Puii si tineretul sunt pesti pelagici cautand apele putin adanci ale oceanelor. Warty Oreo sunt pradatori voraci care vaneaza in primul rand alti pesti mai mici, cefalopode si creveti. Compenseaza infatisarea modesta prin durata foarte mare de viata. Un exemplar detinut intr-un acvariu din Franta a trait 140 de ani.
9. Pestele aspru-portocaliu (Hoplostethus atlanticus) - 149 ani
Este un peste oceanic relativ mare care atinge maxim 75 de cm lungime, la o greutatea absoluta de 7 kilograme. La fel ca inotatorul de mai sus, prefera apele adanci de aproximativ 180-1.800 metri. Il putem intalni in Pacificul de est si de vest, precum si in estul Atlanticului. Pestele are, de fapt, o culoare rosu intensa in timpul vietii, insa, imediat dupa ce moare, culoarea i se schimba aproape instanteneu intr-o nuanta de portocaliu, fapt de unde i-a derivat numele. Are o carne cu gust exelent, acesta fiind motivul pentru care pestele abonat la viata lunga este pescuit fara crutare. Din acest motiv, specia a ajuns aproape de extinctie, putine exemplare mai avand astfel ocazia de a mai atinge varsta matusalemica de 149 ani, cat a avut cel mai varstnic peste de acest gen. Varsta sa a fost determinata prin datarea radionometrica a urmelor de izotopi din otolitii (oasele urechilor) unui exemplar capturat pe coasta Africii de Sud. Expertii estimeaza ca, teoretic, pestele aspru-portocaliu poate atinge varsta maxima de 156 ani.
8. Broasca testoasa gigant din Isulele Aldabra (Geochelone gigantea) - 152 ani
Reptila in cauza se numara si printre cele mai mari testoase din lume, rivalizand din acest punct de vedere cu celebrele testoase de Galapagos. Carapacea sa are o culoare cafeniu stearsa, intregul ansamblu find sustinut de picioare scurte si masive imbracate intr-o piele solzoasa. Gatul acestei specii este neobisnuit de lung, ca o adaptare care ajuta testoasa sa pasca frunzele tufisurilor aflate la peste 1 metru inaltime fata de nivelul solului. Este o specie strict endemica insulelor din Atolul Aldabra, situat in cadrul Arhipelagului Seychelles. Geochelone gigantea sunt animale remarcabile, fiind totalmente indiferente fata de prezenta omului. Din nefericire, odata ce au cazut pe spate, nu isi mai pot redresa pozitia, murind din cauza insolatiei. Pe piata neagra a crescatorilor de animale, costul lor variaza intre 1.500 $ si 20.000 $, in functie de varsta si dimensiunea testoasei respective.
7. Sturionul de Lac (Acipenser fulvescens) - 152 ani
In apele dulci din zona temperata a Americii de Nord, traiesc numai putin de 20 specii de sturioni. Dintre toate acestea, specia sturionului care inoata in unele lacuri din statele americane Minnesota, Wisconsin si Michigan, detine recordul de varsta. Este un sturion cu talie sensibil mai mica decat a morunilor si nisetrilor nostri. Cu toate acestea poate atinge lejer 100 kilograme la o lungime de maximum 3 metri. In prezent specia este protejata, autoritatile stabilind un numar fix de exemplare care poate fi capturat de catre pescarii sportivi de-a lungul unui sezon.
6. Pestele de stanca din Kamceatka (Sebastes borealis) - 157 ani
Ocupantul acestui loc este, din nou, o specie de peste: pestele de stanca de Kamceatka are, de fapt, o raspandire mult mai larga dacat cea legata de numele sau. In afara de apele peninsulei Kamceatka, traieste de-a lungul vestului continentului nord-american, pana in dreptul Californiei. Prefera apele cu o adancime cuprinsa intre 300-400 metri, fiind un peste cu dimensiuni impresionante, depasind in medie lungimea de un metru, greutatea sa putand atinge si 20 kilograme. Are o carne apreciata, din acest motiv specia sa fiind pescuita intensiv incepand cu decada 1960-1970. Ajuns in prag de disparitie in anul 1991, pescuitul industrial la aceasta specie a fost interzis. Cel mai varstinic exemplar avea varsta de 157 ani cand a fost pescuit.
5. Broasca testoasa de Galapagos (Geochelone nigra) - 177 ani
Avem de-a face nu doar cu un animal matusalemic prin defintie, ci cu insasi cea mai mare specie de broasca testoasa de uscat din lume. Masculii testoaselor din arhipelagul Galapagos prezinta dimensiuni uluitoare, greutatea unei astfel de "ghiulele" vii atingand circa 300 de kilograme. Populatiile au fost crunt lovite de vanatoarea irationala, astazi supravietuind doar o mica parte din testoasele care altadata puteau fi intalnite in toate insulele din Galapagos. Daca in momentul in care exploratorul Charles Darwin a ajuns in Galapagos, aici traiau 250.000 de testoase, in prezent mai supravietuiesc doar 15.000. Sunt animale foarte pasnice, erbivore care se hranesc exclusiv cu iarba, cactusi, frunze si fructe. O testoasa consuma zilnic aproximativ 32-36 kilograme de vegetale.
4. Ariciul rosu de mare (Strongylocentrotus franciscanus) - 200 ani
Ocupantul locului 4 este primul animal nevertebrat din lista noastra. Are o arie larga de raspandire, fiind intalnit in Oceanul Pacific, in apele care scalda tarmurile Alaskai, Canadei si Californiei. Traieste in apele de adancime mica, nefiind intalnit mai jos de limita celor 90 metri, caracteristica speciei sale. Corpul sau este acoperit cu spini lungi care i-au dat denumirea. Spinii cresc in timp, odata cu varsta animalului, lungimea lor variind intre 8 si 19 cm. In ciuda numelui, culoarea sa acopera de fapt o larga paleta de nuante de la rosu pana la visiniu. Este un vegetarian convins, hraninduse pe tot parcursul vietii sale indelungate doar cu diverse specii de alge marine. Este un recordmen al lumii animale, specialistii descoperind in mai multe randuri exemplare a caror varsta era de circa 200 de ani. Cu atat mai bizar si inexplicabil este faptul ca aricii de mare batrani de doua secole, inca aveau capacitatea de a se inmulti...
3. Pestele incruntat (Sebastes aleutianus) - 205 ani
In ciuda numelui sau dat de catre primii cercetatori care i-au descris specia in anul 1898, pestele incruntat este, de fapt, un peste de stanci din zona abisala, apartinand marii familii a bibanilor de mare. Poate atinge lungimea de 97 cm si traieste in Pacificul de nord, din Japonia, Insulele Aleutine pana in apele care scalda California. Se intalneste la adancimi cuprinse intre 25-900 metri. In urma pescuitului excesiv, in prezent se prind pesti cu vasta medie de 100-140 ani, dar cel mai batran peste incruntat avea varsta incredibila de 205 ani.
2. Balena de Groenlanda (Balaena mysticetus) - 211 ani
Iata ca am ajuns si la singurul mamifer din topul nostru, asezat de alfel, foarte confortabil pe un onorabil loc 2. Este o balena tipica prin definitie, o faptura colosala a adancurilor, precum si mamiferul cu cea mai mare proportie de grasime in organism. Atinge dimensiuni impresionate: o lungime de 20 metri la o greutate imensa de 136 tone, fiind astfel pe tot locul doi, dupa balena albastra, in topul celor mai mari balene. Traieste in exlusivitate in apele unde abunda krill-ul (zooplanctonul) din zona Oceanului Arctic. Nu este doar cel mai longeviv mamifer, dupa cum aminteam anterior, ci si animalul de pe Terra care poseda cea mai mare gura! Datorita stratului sau adipos foarte consistent, a fost multa vreme vanata pentru grasimea din care se facea uleiul necesar iluminarii stradale a oraselor, inainte de folosirea pe scara larga a curentului electric. Astazi, se estimeaza ca mai supravietuiesc circa 25.000 de exemplare, specia fiind ocrotita. In trecut, se credea ca aceste balene traiesc circa 60-70 ani. Cu toate acestea s-au descoperit varfuri de harpoane de os in trupurile balenelor studiate in anii 1993, 1995, 199 si 2007, fapt care i-a intrigat pe unii cercetaori care au avansat ideea conform careia balenele in cauza ating varste de 150-200 ani. Cel putin asta era varsta varfurilor de harpon dupa ce au fost analizate cu izotopi de carbon. In anul 2007, un specimen capurat pentru studii stiintifice avea in straturile de grasime varful unui harpon exploziv construit in New Bedford, Massachusetts in anul 1890. O mostra de ADN prelevata balenei a dezvaluit si varsta cetaceului. Fix 211 ani.
1. Scoica Quahog (Arctica islandica) - 400 ani
Cu siguranta ca nimeni nu si-a imaginat ca recordmenul fara rival al tuturor vietuitoarelor de pe Terra in ceea ce priveste longevitatea este o banala scoica, comestibila si gustoasa, de alfel. Molusca vedeta traieste in apele Atlanticului de Nord, de unde este recoltata in scop comercial. Un studiu de specialitate a stabilit faptul ca in cazul scoicilor Quahog cu varsta cuprinsa intre 4-195 ani, enzimele antioxidante din organism prezinta un declin accentuat in primii 25 de ani de viata, dupa care nivelul acestor enzime ramane stabil in urmatorii 150 ani. Conform masuratorilor, cea mai varstnica scoica din acesta specie a fost contemporana cu Galileo Galilei: tocmai a atins varsta incredibila de 400 ani, se simte bine si chiar continua sa procreeze.
*
*
Ciudatul peste din imagine populeaza toate zonele sudice ale oceanelor Terrei. Prefera adancimile cuprinse intre 300 si 1.600 de metri si nu depaseste lungimea de 42 de cm. Traieste in bancuri mari in zonele cu relief marin accidentat. Puii si tineretul sunt pesti pelagici cautand apele putin adanci ale oceanelor. Warty Oreo sunt pradatori voraci care vaneaza in primul rand alti pesti mai mici, cefalopode si creveti. Compenseaza infatisarea modesta prin durata foarte mare de viata. Un exemplar detinut intr-un acvariu din Franta a trait 140 de ani.
9. Pestele aspru-portocaliu (Hoplostethus atlanticus) - 149 ani
Este un peste oceanic relativ mare care atinge maxim 75 de cm lungime, la o greutatea absoluta de 7 kilograme. La fel ca inotatorul de mai sus, prefera apele adanci de aproximativ 180-1.800 metri. Il putem intalni in Pacificul de est si de vest, precum si in estul Atlanticului. Pestele are, de fapt, o culoare rosu intensa in timpul vietii, insa, imediat dupa ce moare, culoarea i se schimba aproape instanteneu intr-o nuanta de portocaliu, fapt de unde i-a derivat numele. Are o carne cu gust exelent, acesta fiind motivul pentru care pestele abonat la viata lunga este pescuit fara crutare. Din acest motiv, specia a ajuns aproape de extinctie, putine exemplare mai avand astfel ocazia de a mai atinge varsta matusalemica de 149 ani, cat a avut cel mai varstnic peste de acest gen. Varsta sa a fost determinata prin datarea radionometrica a urmelor de izotopi din otolitii (oasele urechilor) unui exemplar capturat pe coasta Africii de Sud. Expertii estimeaza ca, teoretic, pestele aspru-portocaliu poate atinge varsta maxima de 156 ani.
8. Broasca testoasa gigant din Isulele Aldabra (Geochelone gigantea) - 152 ani
Reptila in cauza se numara si printre cele mai mari testoase din lume, rivalizand din acest punct de vedere cu celebrele testoase de Galapagos. Carapacea sa are o culoare cafeniu stearsa, intregul ansamblu find sustinut de picioare scurte si masive imbracate intr-o piele solzoasa. Gatul acestei specii este neobisnuit de lung, ca o adaptare care ajuta testoasa sa pasca frunzele tufisurilor aflate la peste 1 metru inaltime fata de nivelul solului. Este o specie strict endemica insulelor din Atolul Aldabra, situat in cadrul Arhipelagului Seychelles. Geochelone gigantea sunt animale remarcabile, fiind totalmente indiferente fata de prezenta omului. Din nefericire, odata ce au cazut pe spate, nu isi mai pot redresa pozitia, murind din cauza insolatiei. Pe piata neagra a crescatorilor de animale, costul lor variaza intre 1.500 $ si 20.000 $, in functie de varsta si dimensiunea testoasei respective.
7. Sturionul de Lac (Acipenser fulvescens) - 152 ani
In apele dulci din zona temperata a Americii de Nord, traiesc numai putin de 20 specii de sturioni. Dintre toate acestea, specia sturionului care inoata in unele lacuri din statele americane Minnesota, Wisconsin si Michigan, detine recordul de varsta. Este un sturion cu talie sensibil mai mica decat a morunilor si nisetrilor nostri. Cu toate acestea poate atinge lejer 100 kilograme la o lungime de maximum 3 metri. In prezent specia este protejata, autoritatile stabilind un numar fix de exemplare care poate fi capturat de catre pescarii sportivi de-a lungul unui sezon.
6. Pestele de stanca din Kamceatka (Sebastes borealis) - 157 ani
Ocupantul acestui loc este, din nou, o specie de peste: pestele de stanca de Kamceatka are, de fapt, o raspandire mult mai larga dacat cea legata de numele sau. In afara de apele peninsulei Kamceatka, traieste de-a lungul vestului continentului nord-american, pana in dreptul Californiei. Prefera apele cu o adancime cuprinsa intre 300-400 metri, fiind un peste cu dimensiuni impresionante, depasind in medie lungimea de un metru, greutatea sa putand atinge si 20 kilograme. Are o carne apreciata, din acest motiv specia sa fiind pescuita intensiv incepand cu decada 1960-1970. Ajuns in prag de disparitie in anul 1991, pescuitul industrial la aceasta specie a fost interzis. Cel mai varstinic exemplar avea varsta de 157 ani cand a fost pescuit.
5. Broasca testoasa de Galapagos (Geochelone nigra) - 177 ani
Avem de-a face nu doar cu un animal matusalemic prin defintie, ci cu insasi cea mai mare specie de broasca testoasa de uscat din lume. Masculii testoaselor din arhipelagul Galapagos prezinta dimensiuni uluitoare, greutatea unei astfel de "ghiulele" vii atingand circa 300 de kilograme. Populatiile au fost crunt lovite de vanatoarea irationala, astazi supravietuind doar o mica parte din testoasele care altadata puteau fi intalnite in toate insulele din Galapagos. Daca in momentul in care exploratorul Charles Darwin a ajuns in Galapagos, aici traiau 250.000 de testoase, in prezent mai supravietuiesc doar 15.000. Sunt animale foarte pasnice, erbivore care se hranesc exclusiv cu iarba, cactusi, frunze si fructe. O testoasa consuma zilnic aproximativ 32-36 kilograme de vegetale.
4. Ariciul rosu de mare (Strongylocentrotus franciscanus) - 200 ani
Ocupantul locului 4 este primul animal nevertebrat din lista noastra. Are o arie larga de raspandire, fiind intalnit in Oceanul Pacific, in apele care scalda tarmurile Alaskai, Canadei si Californiei. Traieste in apele de adancime mica, nefiind intalnit mai jos de limita celor 90 metri, caracteristica speciei sale. Corpul sau este acoperit cu spini lungi care i-au dat denumirea. Spinii cresc in timp, odata cu varsta animalului, lungimea lor variind intre 8 si 19 cm. In ciuda numelui, culoarea sa acopera de fapt o larga paleta de nuante de la rosu pana la visiniu. Este un vegetarian convins, hraninduse pe tot parcursul vietii sale indelungate doar cu diverse specii de alge marine. Este un recordmen al lumii animale, specialistii descoperind in mai multe randuri exemplare a caror varsta era de circa 200 de ani. Cu atat mai bizar si inexplicabil este faptul ca aricii de mare batrani de doua secole, inca aveau capacitatea de a se inmulti...
3. Pestele incruntat (Sebastes aleutianus) - 205 ani
In ciuda numelui sau dat de catre primii cercetatori care i-au descris specia in anul 1898, pestele incruntat este, de fapt, un peste de stanci din zona abisala, apartinand marii familii a bibanilor de mare. Poate atinge lungimea de 97 cm si traieste in Pacificul de nord, din Japonia, Insulele Aleutine pana in apele care scalda California. Se intalneste la adancimi cuprinse intre 25-900 metri. In urma pescuitului excesiv, in prezent se prind pesti cu vasta medie de 100-140 ani, dar cel mai batran peste incruntat avea varsta incredibila de 205 ani.
2. Balena de Groenlanda (Balaena mysticetus) - 211 ani
Iata ca am ajuns si la singurul mamifer din topul nostru, asezat de alfel, foarte confortabil pe un onorabil loc 2. Este o balena tipica prin definitie, o faptura colosala a adancurilor, precum si mamiferul cu cea mai mare proportie de grasime in organism. Atinge dimensiuni impresionate: o lungime de 20 metri la o greutate imensa de 136 tone, fiind astfel pe tot locul doi, dupa balena albastra, in topul celor mai mari balene. Traieste in exlusivitate in apele unde abunda krill-ul (zooplanctonul) din zona Oceanului Arctic. Nu este doar cel mai longeviv mamifer, dupa cum aminteam anterior, ci si animalul de pe Terra care poseda cea mai mare gura! Datorita stratului sau adipos foarte consistent, a fost multa vreme vanata pentru grasimea din care se facea uleiul necesar iluminarii stradale a oraselor, inainte de folosirea pe scara larga a curentului electric. Astazi, se estimeaza ca mai supravietuiesc circa 25.000 de exemplare, specia fiind ocrotita. In trecut, se credea ca aceste balene traiesc circa 60-70 ani. Cu toate acestea s-au descoperit varfuri de harpoane de os in trupurile balenelor studiate in anii 1993, 1995, 199 si 2007, fapt care i-a intrigat pe unii cercetaori care au avansat ideea conform careia balenele in cauza ating varste de 150-200 ani. Cel putin asta era varsta varfurilor de harpon dupa ce au fost analizate cu izotopi de carbon. In anul 2007, un specimen capurat pentru studii stiintifice avea in straturile de grasime varful unui harpon exploziv construit in New Bedford, Massachusetts in anul 1890. O mostra de ADN prelevata balenei a dezvaluit si varsta cetaceului. Fix 211 ani.
1. Scoica Quahog (Arctica islandica) - 400 ani
Cu siguranta ca nimeni nu si-a imaginat ca recordmenul fara rival al tuturor vietuitoarelor de pe Terra in ceea ce priveste longevitatea este o banala scoica, comestibila si gustoasa, de alfel. Molusca vedeta traieste in apele Atlanticului de Nord, de unde este recoltata in scop comercial. Un studiu de specialitate a stabilit faptul ca in cazul scoicilor Quahog cu varsta cuprinsa intre 4-195 ani, enzimele antioxidante din organism prezinta un declin accentuat in primii 25 de ani de viata, dupa care nivelul acestor enzime ramane stabil in urmatorii 150 ani. Conform masuratorilor, cea mai varstnica scoica din acesta specie a fost contemporana cu Galileo Galilei: tocmai a atins varsta incredibila de 400 ani, se simte bine si chiar continua sa procreeze.
*
*
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu