Ce este Voodoo?
Ce nu stiai despre Voodoo
Voodoo, precum crestinismul, islamismul sau iudaismul, este o religie monoteista, in care zeul suprem controleaza totul prin puterea si vointa sa. Insa pe langa acesta exista un numar foarte mare de „spirite” numite „Loa”, fiecare cu propriul rol, carora oamenii incerca sa le intre in gratii prin rugaciuni. Acestia controleaza pamantul, sanatatea, universul, fertilitatea si celelalte aspecte ale vietii, avand puterea de a influenta in bine sau in rau fiecare aspect.
O religie dezvoltata intr-o zona in care bolile ciudate nu conteneau sa apara, iar conditiile de viata faceau ca varsta medie de viata a unui om sa fie de 35 de ani, trebuia sa se bazeze pe metode curative. Aproximativ 60% din practici nu sunt decat ritualuri misterioase prin care fortele divine sunt invocate pentru a readuce sanatatea bolnavilor. Se folosesc ierburi si alte leacuri facute de preoti, insa astazi sunt acceptate de acestia si medicamentele.
Mitul mortii face si el parte din religie. Se spune ca spiritele mortilor care nu sunt onorati de familiile lor devin periculoase si pot pune in pericol viata rudelor vii, in timp ce spiritele acelora care sunt onorati si nu sunt uitati, pot avea influente pozitive.
Exista doua tipuri de Voodoo. Cel mai raspandit, „Rada”, este practicat in proportie de 95% din adeptii acestei religii. Rada este religia Voodoo care promoveaza pacea si in care invocatiile sunt facute catre acei Loa buni. Cea de-a doua partea este denumita Petro si reprezinta magia neagra practicata in Voodoo. Aici au loc practici foarte periculoase si reprezinta o zona mai putin cunoscuta a acestei religii. Se spune ca preotii cultului Petro pot crea zombi sau face blesteme mortale.
Voodoo si impactul mass-media
Astazi Voodoo este considerata o religie cu impact negativ, din pricina faptului ca "legitimeaza" supranaturalul intr-o lume din ce in ce mai desacralizata. Insa aceste conceptii se bazeaza in cea mai mare parte pe cartile si productiile cinematografice in care caracterul acestei religii era supraevaluat. Imaginea actuala nu mai oglindeste miturile de altadata, ci reprezinta mai degraba un produs creat pentru a se castiga de pe urma lui.
SURSA-YUPPY.RO
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu