joi, 24 martie 2011

JAPONIA SI LIBIA EFECTE

Cum este afectata economia mondiala de crizele din Libia si Japonia?

   
Cum este afectata economia mondiala de crizele din Libia si Japonia?Foto: Daylife
Razboiul din Libia a condus la fluctuatii in piata petrolului, in timp ce dezastrul natural din Japonia a inceput sa afecteze piata dispozitivelor electronice, din cauza problemelor de furnizare a unor componente esentiale.
In urma primelor confruntari dintre armata liderului libian, Moammar Gaddafi, si fortele rebele care se opun dictaturii sale, confruntari incepute la mijlocul lunii februarie, pretul petrolului a ajuns la cel mai inalt nivel din ultimii doi ani si jumatate, trecand de 120 de dolari/baril.

Speculatiile din piata s-au mai calmat si pe fondul cutremurului din Japonia, care a fost urmat si de tsunami, conducand la sistarea activitatii in cateva unitati de productie si, prin urmare, la redistribuirea unei parti din petrolul destinat Japoniei, al treilea consumator de petrol la nivel mondial.

Totusi, interventia militara a coalitiei internationale in Libia, pentru a pune capat violentelor trupelor lui Gaddafi impotriva civililor, a readus in discutie furnizarea de petrol din aceasta tara, al 12-lea producator la nivel global. Pretul s-a majorat si din cauza amenintarilor din partea unor oficiali libieni privind incheierea de contracte exclusive cu tarile care s-au declarat impotriva interventiei militare, gen China sau Rusia, dar si ca urmare a posibilitatii distrugerii activelor companiilor petroliere din Libia, prin urmare la sistarea furnizarii.

De altfel, productia a scazut semnificativ, de la 1,59 de milioane de barili pe zi, in ianuarie, la numai 400.000 de barili pe zi, inainte de primele atacuri ale coalitiei.

Marti, pretul titeiului Brent a ajuns la aproximativ 115 dolari pe baril. Potrivit analistilor, pretul petrolului este influentat si de latura psihologica.

"Pretul petrolului este foarte labil, este psihologic guvernat de orice eveniment se petrece in lume. Deci, probabil, vom asista la o crestere a pretului petrolului in urmatoarele zile sau saptamani", a comentat, pentru Ziare.com, economistul Mircea Cosea.

Se vor scumpi electronicele din cauza cutremurului din Japonia?

Pe de alta parte, dezastrul din Japonia da frau liber speculatiilor pe piata produselor electronice, primul efect constatat fiind o crestere a preturilor semiconductorilor, folositi in telefoane mobile sau computere, de exemplu.

Companii precum Nokia si Sony Ericsson au anuntat ca se asteapta la probleme in lantul de furnizare a unor componente, din cauza inchiderii temporare a unor fabrici din Japonia. De altfel, potrivit analistilor straini, companiile mari vor avea mai mult de suferit, motivul fiind, pur si simplu, numarul extrem de mare de unitati pe care trebuie sa le livreze.

"Nu cred ca este pe termen lung aceasta crestere de preturi. Este un factor psihologic. In istoria de vreo 20 de ani a industriei japoneze, ei sunt foarte inteligenti in reglarea preturilor si au avut intotdeauna grija de acest lucru. In momentul in care au probleme, cred ca vor fi mai interesati sa mareasca vanzarile, decat sa creasca preturile", a explicat Cosea.

In plus, cea mai mare parte a unitatilor de productie japoneze nu se afla in zonele grav afectate de cutremur si tsunami, existand probleme mai mult din cauza intreruperii furnizarii de energie, in urma avarierii grave a centralei nucleare din Fukushima.

"Sunt multe produse electronice care nu se mai fabrica in Japonia, se fabrica sub conceptie japoneza in alta tari, in Taiwan sau China, prin urmare, oferta de asemenea produse pe piata internationala nu va fi afectata semnificativ. Ar putea sa apara probleme la alte produse care se exporta direct din Japonia, la autoturisme, de exemplu. Dar nici aici nu cred ca vor interveni mutatii, pentru ca, pur si simplu, scaderea de oferta de autoturisme din Japonia va insemna un surplus de oferte din partea altor fabricanti", a explicat analistul financiar Valentin Ionescu, pentru Ziare.com.

Potrivit spuselor sale, produsul intern brut al Japoniei nu se realizeaza preponderent in zona afectata de cutremur, ci in alte zone, putin afectate, deocamdata.
Miercuri, 23 Martie 2011, ora 09:11 Sursa: Ziare.com
Autor: Teodora Bodeanu Articol citit de 753 ori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu