duminică, 17 februarie 2013

MISTERIOASELE BISERICI DE LA LALIBELA-ETIOPIA

Lalibela și bisericile cioplite în piatră

1
    Micutul oras Lalibela, situat in Etiopia, este caminul unora dintre cele mai impresionante locasuri de cult din lume: acestea sunt 11 biserici sapate in piatra, fiecare dintre ele fiind sapate dintr-un bloc unitar de granit, acoperisul situandu-li-se la nivelul solului.
2
     Prezenta acestor minunatii face din oraselul etiopian – extrem de simplu – un important punct turistic. In afara acestor bisericute, oraselul nu atrage cu nimic privirile pelerinilor, caci este plin de praf, fara vehicule sau statii de alimentare, fara drumuri pavate si abia recent dotat cu electricitate. In Lalibela, simplitatea este la ea acasa.
3
       Dintre cei 8-10 mii de locuitori ai orasului Lalibela, peste o mie sunt preoti. Cultul religios alcatuieste punctul central al vietii de zi cu zi al orasului. Acesta se manifeste in procesiuni regulate, slujbe lungi si cantari si dansuri in grup. Toate acestea, alaturi de minunata arhitectura a bisericilor si de simplitatea vietii, fac din orasul Lalibela un loc rupt de timp, invaluit de o atmosfera aproape biblica.
4
      Orasul Lalibela era cunoscut in vechime sub denumirea de Roha. Vechiul nume a fost inlocuit de cel actual in secolul al XII-lea, in momentul in care regele Lalibela a hotarat saparea minunatelor biserici ce uimesc pana si astazi.
5
      Dintre cei 8-10 mii de locuitori ai orasului Lalibela, peste o mie sunt preoti. Cultul religios alcatuieste punctul central al vietii de zi cu zi al orasului. Acesta se manifeste in procesiuni regulate, slujbe lungi si cantari si dansuri in grup. Toate acestea, alaturi de minunata arhitectura a bisericilor si de simplitatea vietii, fac din orasul Lalibela un loc rupt de timp, invaluit de o atmosfera aproape biblica.
6
        Orasul Lalibela era cunoscut in vechime sub denumirea de Roha. Vechiul nume a fost inlocuit de cel actual in secolul al XII-lea, in momentul in care regele Lalibela a hotarat saparea minunatelor biserici ce uimesc pana si astazi.
7
Numele tinutului Lalibela vine de la regele Lalibela care a domnit intre anii 1167 – 1207 si a fost cel mai notabil conducator din dinastia Zagwe. Sute de ani au trecut de atunci dar regele Lalibela a ramas si astazi in istorie datorita constructiilor acestor biserici in piatra de o frumusete inimaginabila. Conform legendei, un nor de albine l-au inconjurat pe micul print atunci cand s-a nascut si au ales pentru el numele de Lalibela care inseamna “ albinele ii recunosc suveranitatea”, acceptandu-l ca rege atunci cand va fi creste.
9
   Acest lucru a atras gelozia fratelui sau mai mare, regele Harbay, care a incercat sa il otraveasca. In timp ce se afla sub influenta otravii, Lalibela a fost dus de catre ingeri in Ceruri unde Dumnezeu i-a dat instructiuni sa construiasca un Nou Ierusalim cu biserici intr-un stil unic.Totodata, Dumnezeu i-a spus sa nu se teama pentru viata sa caci este sub protectia Lui, cu o misiune clara de a construi aceste biserici.
10
   Dupa 3 zile de comunicare divina, Lalibela s-a reintors la viata si a acceptat tronul de la fratele sau si el povatuit in acest timp de Dumnezeu sa abdice in favoarea fratelui mai mic. Impreuna fratii au calatorit in orasul Roha si au inceput constructia bisericilor. Ajutati de ingeri si de Sf.Gabriel, acestia au construit 11 biserici extraordinare de-a lungul a 25 de ani. Biserica Ortodoxa Etiopiana l-a canonizat pe rege mai tarziu si a schimbat numele orasului din Roha in Lalibela.
11
  12Bisericile din Lalibela sunt printre cele mai extraordinare creatii arhitecturale facute de om. Fiecare biserica este sculptata, interior si exterior, direct in stanca. Acest model de constructie nu era nou in Etiopia, insa regele Lalibela a adus un plus in arhitectura bisericilor ridicandu-le la nivel de arta.Exista doua tipuri de biserici: unele rupestre, care sunt taiate direct in stanca fiind parte componenta, si altele monolitice care sunt taiate astfel incat formeaza o cladire separata de stanca din care au fost cioplite iar de jur imprejur sunt incercuite de un sant ce le separa de stanca mama.Metoda de constructie a fost probabil saparea unor santuri direct in stanca, apoi incet, incet, sculptata piatra pentru a crea exteriorul si interioriorul cladirilor. Tunele ca un labirint unesc mai multe biserici intre ele, iar peretii canalelor si al curtilor interioare contin gauri si camere pline cu mumii ale calugarilor piosi si ale pelerinilor. Bisericile sunt in folosinta pana in ziua de astazi si multe dintre ele sunt pline cu picturi murale biblice de o frumusete rara.
13
    Bisericile de piatra din Lalibela nu sunt construite, ci sapate, excavate. Fiecare biserica a fost lucrata sapandu-se, in primul rand, un sant adanc in jurul zonei cu pricina, iar mai apoi, cu multa minutiozitate s-a trecut la saparea interiorului blocului de piatra ramas in centru. Cea mai incapatoare biserica este inalta de 12.50 metri. Toate lucrarile au fost realizate cu ciocanul si cu dalta, performanta ce uimeste chiar si dupa 800 de ani.
O traditie populara marturiseste ca, in fiecare noapte, cand mesterii mergeau sa doarma, ingerii coborau si continuar lucrarea acestora pana la dimineata. Una dintre bisericute, Bet Maryam, pastreaza o coloana din piatra pe care se vede chipul regelui Lalibela. La baza coloanei, regele a incizat secretele constuirii bisericutelor – aceste texte sunt scrise cu aur, iar asupra lor se pot uita decat preotii.
14
Intentia primara a regelui Lalibela, si anume aceea de a castiga de partea sa Biserica, a avut doua urmari neprevazute si impresionante: crearea unui loc sfant de o frumusete neegalata si cu o arhitectura unica in lume, si convertirea regelui la o viata religioasa.
Dupa 20 de ani de conducere, regele Lalibela a abdicat de la tron, ajungand eremit si intrand intr-o pestera unde manca numai radacini si legume. Pana in ziua de astazi, Biserica Etiopiana Crestina il priveste pe Regele Lalibele drept unul dintre cei mai mari sfinti ai ei.
15
     Acoperisurile bisericutelor din piatra se afla la nivelul solului, pe acestea ajungandu-se cu ajutorul unor mici podete de lemn. Bisericile sunt legate intre ele prin tunele si galerii sapate tot in piatra bruta a granitului. Coloanele din interiorul bisericutelor au fost usor tocite de catre mainile inchinatorilor.
16
    Bisericutele sapate in piatra bruta sunt, pe cat de simple, pe atat de frumoase. Dintre elementele de arhitectura, iei in evidenta ferestrele micute si firave sapate in peretii laterali, avand forme si dimensiuni diferite. Pe langa acestea mai gasim si cruci, svastici (motiv arhitectural religios din Rasarit) si broderii islamice. Cateva dintre biserici prezinta si picturi murale.
17


20w
SURSA-mozaiculstiintelor.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu