vineri, 25 martie 2011

TOP 10 MISTERE NEELUCIDATE

Giulgiu Torino
Exista mistere care ii tin in loc pana si pe cei mai destepti oameni din lume. Afla din topul urmator zece dintre misterele care nu au fost elucidate nici pana in prezent.
 Giulgiul din Torino
Giulgiul din Torino, recunoscut in lumea crestina drept artefactul (imagine falsa), pe care a fost imprimata imaginea lui Iisus dupa crucificare, ramane in continuare un mister neelucidat. In ciuda eforturilor stiintifice, nu se poate afirma cu certitudine care este perioada reala in care giulgiul a fost tesut si cum s-a imprimat respectiva imagine pe tesatura.
Tesatura, numita de unii crestini Sfantul Giulgiu, este pastrata la capela regala a Catedralei "Sfantul Ioan Botezatorul" din Torino. De-a lungul timpului, tesatura a generat numeroase controverse. Astfel, credinciosii crestini il considera o relicva: lintoliul in care ar fi fost invelit Iisus Christos dupa crucificare. Oamenii de stiinta si o parte din opinia publica considera ca este vorba de un artefact.
Pe tesatura apar doua amprente: partea din fata si cea din spate a unui barbat neimbracat, biciuit si probabil crucificat. Conform textului biblic, in a treia zi de la moartea lui Iisus Hristos, apostolii Ioan si Petru au intrat in mormant, dar acesta era gol. Trupul lui Iisus disparuse, dar giulgiul in care fusese infasurat era aruncat pe jos, iar intr-un colt, impaturita, se afla o panza folosita pentru a-l sterge de sudoare si sange pe Mantuitor. Istoria giulgiului din Torino este invaluita in mister.
In 1988 s-a trecut la efectuarea unei datari prin folosirea carbonului radioactiv. In acest scop, o bucata mica de tesatura este decupata si trimisa la trei laboratoare, respectiv cel al Universitatii din Oxford, Universitatii din Arizona si cel din cadrul Institutului Federal de Tehnologie din Elvetia. Toate acestea au indicat data de provenienta ca fiind situata in perioada 1260-1390. Pe giulgiu sunt pete rosii ce sunt considerate a fi sangele lui Iisus. Cei care sustin ca giulgiul este un fals spun ca sangele ar fi trebuit sa fie maro inchis spre negru datorita vechimii sale. Oamenii de stiinta inca cauta sa gaseasca explicatii viabile privind enigmele acestei tesaturi.
Mary Celeste
Mary Celeste
Mary Celeste era o brigantina descoperita in decembrie 1872 in Oceanul Atlantic. Fara echipaj, in stare buna de functionare. Abia un an mai tarziu, doua barci au fost gasite in apele Spaniei. In prima barca a fost descoperit cadavrul unui barbat si un steag american, iar in a doua barca s-au gasit alti cinci morti. Legenda spune ca vasul era blestemat. Ca primul capitan a murit dupa doar o zi la bordul vasului.
Povestea vasului Mary Celeste este cel mai mare mister al navigatiei. Sunt speculatii plecand de la pirati si multe alte ipoteze fanteziste. Primul nume al ambarcatiunii a fost Amazon. Vasul a fost implicat in cateva accidente si a intrat in posesia mai multor proprietari din Scotia in perioada 1860-1870. Apoi nava a fost cumparata de americani, in urma unei licitatii, pentru pretul de 3.000 de dolari. In noiembrie 1872, vasul condus de capitanul Benjamin Briggs a pornit din New York spre Genova, Italia. De atunci, capitanul, familia acestuia precum si echipajul nu au mai fost gasiti. Dupa 130 de ani este inca motiv de speculatie.
Tao Hum
Asa-numitul "zumzet din Tao" (taos hum) este un sunet care se aude, de obicei, in zone cu foarte multa liniste, unde unii oameni experimenteaza o senzatie de huruit usor sau sunete de motor diesel la distanta. Fenomenul a primit numele de "zumzetul Taos", dupa regiunea din Mexic in care s-a auzit pentru prima data la inceputul anilor '90. Oamenii de stiinta nu au gasit nici semnale sonore, nici electromagnetice, care sa explice simptomele.
Savantii nu s-au indoit, totusi, de existenta crizelor de greata, ameteala, dureri de cap si tiuitul urechilor, pe care le experimentau persoanele sensibile la acest sunet. In 1993-1994 s-a efectuat o investigatie privind cauzele acestor emisii misterioase fara a se trage vreo concluzie. In ultimii ani s-au realizat si alte cercetari, ultima fiind in 2005. Cum sunetele nu pot fi inregistrate de niciun aparat existent in prezent, oamenilor de stiinta le este imposibil sa afle care este cauza acestor sunete ciudate. Se crede ca este vorba de unde magnetice foarte puternice, deoarece in aceste zone apar brusc senzatii de ameteala si de greata la pacientii sensibili.
Contele de Saint Germain
Contele de Saint Germain era cunoscut ca fiind curtean, aventurier, inventator, om de stiinta amator, violonist, compozitor amator si, mai presus de toate, un domn foarte misterios. Avea si unele inclinatii spre alchimie. Este cunoscut drept "Der Wundermann", adica un soi de Superman. Originile acestuia nu era cunoscute. A disparut fara sa lase vreo urma.
A fost pentru prima data identificat in 1710 ca fiind marchizul de Montferrat, zarit apoi in Venetia si alte orase europene. Lumea i-a pus porecla "Saint-Germain Nemuritorul" pentru ca toata viata a aratat ca un om intre doua varste, cu o constitutie fizica robusta si o inaltime medie. Era un excelent povestitor, putea sa creeze bijuterii superbe, avea cunostinte temeinice in domeniul muzicii si artei. Dar, mai ales, prepara potiuni despre care sustinea ca erau elixirul tineretii. Nu a fost niciodata vazut in timp ce manca, insa se bucura de compania femeilor si se invartea in cercurile aristocratiei. Parea sa nu imbatraneasca niciodata.
Perioada sa de celebritate este cuprinsa intre anii 1750 si 1760, pe care i-a petrecut la Paris. Rolul sau principal era acela de spion pentru regele Ludovic al XV-lea. Totusi, prietenia sa cu regele i-a adus multi dusmani din cadrul guvernarii franceze, astfel ca a fost fortat sa fuga in Anglia. A reaparut in Rusia ca fiind generalul Soltikov si a jucat un rol important in rascoala din 1762. La inceputul guvernarii lui Ludovic al XVI-lea a reaparut la Paris. Saint-Germain a incercat sa-l vada personal pe rege, insa politia avea ordine din partea preotului acestuia sa il captureze.
Din nou, Saint-Germain a disparut fara urma. Se pare ca a cautat refugiu la castelul contelui Charles de Hisse-Cassel, din ducatul Schlesing, Austria. Se spune ca i-a dezvaluit contelui multe dintre secretele sale, dar, in 1784, Saint-Germain a murit.
Dalila
Black Dalila
In 1947, corpul tinerei Elizabeth Short de 22 de ani a fost gasit intr-o parcare din Los Angeles. Potrivit presei locale, imediat dupa moarte, tanara a capatat porecla de Black Dalila inspirata din filmul "Blue Dahlia". Apoi au existat zvonuri ca, de fapt, politia ar fi inventat aceasta porecla. In ciuda investigatiilor efectuate la vremea respectiva, criminalul nu a fost identificat.
Voynich manuscript
Manuscrisul Voynich (The Voynich Manuscript) este un document medieval scris intr-o limba necunoscuta. De mai bine de 100 de ani, cercetatorii au incercat sa "sparga codul" manuscrisului, dar totul a fost in van. Oamenii de stiinta sunt de parere ca ar putea fi o farmacopee sau ca trateaza teme din medicina medievala sau inceputurile celei moderne. Documentul contine ilustratii care sugereaza ca manuscrisul a fost scris in sase parti: Plante, Astronomie, Biologie, Cosmologie, Farmaceutice si Retete.
Jack Spintecatorul
In 1888, Londra se afla sub teroarea lui Jack Spintecatorul, care a comis o serie de crime in estul capitalei Angliei, in zona Whitechapel. Numele de "Jack Spintecatorul" a inceput sa fie folosit dupa ce criminalul s-ar fi semnat asa pe o scrisoare trimisa presei. Nimeni nu poate proba, insa, autenticitatea documentului.
Victimele Spintecatorului erau prostituate. Femeile erau gasite cu gaturile taiate si corpurile mutilate. In unele cazuri, trupurile victimelor au fost descoperite calde, la cateva minute de la comiterea crimei. Cu toate acestea, identitatea criminalului nu a fost descoperita niciodata. Politistii au avut mai multi suspecti, insa nu si suficiente dovezi pentru o arestare. S-a speculat chiar si ca printul Albert Victor ar putea fi sangerosul asasin. Cercetarile au fost reluate recent, dar nici metodele moderne de investigatie nu au adus lumina asupra cazului.
Triunghiul
Triunghiul Bermudelor
Cunoscut si sub numele de "Triunghiul Diavolului", este o zona aproximativ triunghiulara ca forma in nordul Oceanului Atlantic. Exista unele speculatii cum ca in aceasta regiune se intampla foarte des fenomene paranormale, cum ar fi: disparitii ale unui numar mare de vase si aparate de zbor, activitati paranormale in care legile fizicii sunt incalcate, puse inclusiv pe seama fiintelor extraterestre. In ciuda acestor idei populare, Paza de Coasta a Statelor Unite si alte agentii citeaza statistici care indica faptul ca numarul incidentelor de vase si avioane disparute sau pierdute nu este mai mare decat in oricare alta zona des circulata a lumii.
Criminalul Zodiac
Un personaj care a inspirat multe filme horror. Criminalul Zodiac a actionat in nordul Californiei timp de zece luni la sfarsitul anilor '60. Primele doua victime au fost impuscate la granita cu Benecia. In cea de-a doua serie de crime, de data aceasta la Vallejo, a incercat sa omoare doua persoane, insa, una dintre ele a supravietuit in mod miraculos cu toate ca fusese impuscata in cap si gat. Dupa 40 de minute, politia a primit un telefon anonim de la un om care pretindea ca este criminalul acelor persoane, povestind si despre crimele anterioare. Dupa o luna, trei scrisori au ajuns la redactiile ziarelor din California continand un mesaj codat din care criminalul spunea ca ii vor putea afla numele. Dupa ce a fost descifrat mesajul, acesta suna astfel: "Imi place sa omor oameni pentru ca este foarte amuzant, este mult mai amuzant decat sa ucizi animale salbatice in paduri pentru ca omul este cel mai periculos animal dintre toate care ucid. Este chiar mai bine decat cand faci sex cu o fata. Cea mai buna parte este atunci cand voi muri si voi renaste in Paradis si cei pe care i-am ucis imi vor deveni sclavi. Nu o sa va spun numele meu pentru ca veti incerca sa imi incetiniti sau sa imi opriti colectarea de sclavi pentru viata de apoi EBEORIETEMETHHPITI”.
Ultimele 18 litere nu au putut fi descifrate. Criminalul trimitea in mod regulat scrisori codate politiei prin care acestia aflau despre urmatoarele victime. Politia avea un suspect, Arthur Leigh Allen, insa dovezile nu puteau sa demonstreze ca el era ucigasul. Pana astazi, crimele Zodiac nu au putut fi elucidate.
Doamna Babushka
Analiza dovezilor video de la asasinarea lui John F. Kennedy, in 1963, au scos la iveala faptul ca in foarte multe cadre apare o femeie imbracata intr-un parpalac maro si care avea pe cap o esarfa purtata in stilul batranelor rusoaice, care i-a si adus porecla de Babushka (n.r. bunica, in rusa). Femeia pare ca tine ceva la nivelul fetei – o camera, cred anchetatorii. Chiar si dupa momentul asasinarii presedintelui american, cand majoritatea oamenilor plecase, femeia a ramas la locul tragediei si a continuat sa filmeze. Putin dupa aceea, paraseste scena crimei si pleaca spre strada Elm. FBI i-a cerut in mod public sa isi faca cunoscuta identitatea si sa predea autoritatilor materialul video, dar femeia nu a facut-o niciodata. In 1970, o femeie pe nume Beverly Oliver a contactat autoritatile, marturisind ca ea este Babushka, insa povestea acesteia nu este foarte credibila. Asa ca nu a fost luata in serios de investigatorii americani. Pana in ziua de azi, nimeni nu a descoperit cine este Babushka si ce cauta la locul asasinarii presedintelui Kennedy.

SURSA-STIRILE PRO TV.RO

Un comentariu:

  1. de ce nu aveti curajul nici unul dintre voi sa puneti in top cel mai mare mister,numele Dumnezeu,ce este,este vreo dovada ca cineva l-a vazut

    RăspundețiȘtergere