vineri, 29 iulie 2011

CURIOZITATI CALCULATOR

Laptop (notebook). Stiati ca…?

Osborne1 prima tentativa de creare a unui calculator portabil a apartinut companiei Xerox si a avut loc la inceputul anilor `70? Xerox PARC (Palo Alto Research Center), o divizie a corporatiei Xerox care a propus conceptul Dynabook – calculatorul portabil, este, totodata, si inventatorul printarii laser sau tehnologiei ethernet.
primul laptop din istorie este Xerox NoteTaker? Acesta a fost produs de Xerox in 1976, prin Xerox PARC, si continea o tehnologie foarte avansata pentru acele timpuri: 128 kB RAM si un procesor de 1 MHz. Costurile mari de productie, estimate acum la aproximativ 50.000 $, au facut ca acest model sa ramana un prototip produs in doar cateva exemplare.
primul laptop comercial (oferit pentru cumparare) a fost Osborne1, produs in 1981? Acesta costa 1795 $ dar oferea un pachet software de 2000 $, pe langa configuratia hardware destul de avansata pentru acele timpuri: 64 kB RAM, procesor Z80 de 4 MHz si doua unitati floppy. Principalul avantaj al acestui notebook era, pe langa raportul pret-beneficii, faptul ca putea fi transportat usor cu ajutorul avioanelor comerciale, incapand sub scaunul pasagerilor. Principalul dezavantaj era dimensiunea foarte mica a ecranului: doar 5 inch.
desi a beneficiat de un succes urias si nesperat in urma lansarii Osborne 1, compania producatoare, Osborne Computer Corporation, si-a declarat insolventa la 3 ani dupa infiintare, in 1983? Se spune ca problemele financiare au inceput pentru corporatie in momentul in care s-au facut publice planurile de viitor care prevedeau aparitia unor laptop-uri mai performante decat Osborne 1, lucru care a dus la scaderea drastica a cererii pentru actualul model.
Intel incearca, prin Common Building Block, sa introduca un set de norme si standarde in industria notebook-urilor? Acest set de standarde face referire la trei dintre componentele principale ale unui latop: display-ul (14.1-inch, 15-inch, 15.4-inch); unitatile optice (9.5mm and 12.7mm) si hard-disk (2.5-inch), dar este criticat pentru lipsa mentionarii unor standarde si pentru componentele grafice. CBB este adptat cu greutate de catre producatori.
SURSA-STIATI CA .COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu