marți, 19 iulie 2011

LACUL SCHELETELOR


Lacul scheletelor, un mister sumbru al Himalayei                                    

        Lacul scheletelor, un mister sumbru al Himalayei
                 Nimeni nu a stiut de existenta sa pana in anul 1942, atunci cand un angajat al parcului national din partea indiana a muntilor Himalaya a descoperit un numar urias de schelete umane, peste 600, aflate in jurul unui lac glaciar. Misterul este cu atat mai mare cu cat prima datare cu carbon a indicat faptul ca osemintele dateaza din secolele XII-XV, desi nu exista o explicatie cu privire la originea acelor oameni si nici a mortii lor.
O echipa mixta europeano-indiana, sub egida National Geographic, a incercat in anii trecuti sa dezlege misterul care a starnit numeroase discutii intre oamenii de stiinta. Si cu toate acestea, tainele scheletelor nu au facut decat sa se adanceasca. O noua datare cu carbon a aratat ca varsta reala a osemintelor este de cel putin 1200 de ani, cu peste 3 secole fata de cea estimata oficial. Mai mult, testele ADN au identificat doua categorii fizice umane total diferite, una de oameni scunzi si alta a unor indivizi cu staturi impozante (probabil membri ai familiilor regale).


O prima intrebare care se ridica este cea legata de motivele pentru care acei oameni au urcat intr-o zona greu accesibila, aflata la peste 5000 de metri altitudine (chiar si astazi este nevoie de minim 4 zile de mers in conditii extrem de grele, fata de cea mai apropiata asezara umana), departe de orice ruta religioasa... o intrebare la care nimeni nu a putut oferi un raspuns cat de cat plauzibil. O alta intrebare este cea referitoare la cauzele mortii atator sute de indivizi. Majoritatea scheletelor prezinta urme ale unor fracturi craniene care par a fi facute de obiecte contondente uriase. O posibila explicatie ar fi cea care sustine ideea unui cataclism, posibil a unei avalanse de proportii, care sa fi surprins intregul convoi uman. O ipoteza care explica, partial, de ce in apele inghetate ale lacului au fost identificate alte oseminte, de data aceasta intregi.


Este cert ca dezlegarea acestui mister va mai dura ani, poate decenii. Pana atunci, insa, osemintele seculare vor ramane neatinse in jurul lacului himalayan, autoritatile indiene luand decizia de a nu le tulbura tainicul morman
  SURSA-DESCOPERA.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu