luni, 29 august 2011

MISTERUL MANUSCRISULUI VOYNICH

Cartea necitita de nimeni va fi descifrata vreodata?

   
Cartea necitita de nimeni va fi descifrata vreodata?Foto: The Telegraph



Un manuscris din secolul al XV-lea este scris intr-o limba care uimeste orice expert. Manuscrisul a fost studiat timp de secole, dar nu a fost inteles de nimeni. Cartea nu are un autor cunoscut sau un titlu oficial. Bibliotecarii de la Yale se refera la aceasta ca manuscrisul MS 408.

Este doar o farsa geniala sau in cele din urma cineva ii va descifra sensul, se intreaba The Telegraph.

Datorita limbajului sau specific, a simbolurilor si a diagramelor - de multe ori ciudat de familiare, dar evazive ca sens - cartea a intrigat si a frustrat antropologii, lingvistii si matematicienii, de secole.

Scrisa intr-o limba indescifrabila, cu litere necunoscute sau "hieroglife" aranjate intr-o forma aparent coerenta, dar de neinteles, cartea este cunoscuta ca manuscrisul Voynich, dupa numele anticarului polonez Wilfrid Voynich, care a achizitionat-o in anul 1912.

Desi s-a sugerat ca proprietarul cartii a fost imparatul Rudolf al II-lea al Boemiei, stim sigur ca manuscrisul a ajuns in posesia lui Georg Baresh, un alchimist din secolul al XVII-lea din Praga, care a fost atat de nedumerit de carte, incat a trimis-o unor oameni de stiinta pentru a o traduce.

Recent, oamenii de stiinta de la Universitatea din Arizona au facut datarea cu carbon a manuscrisului si s-a descoperit ca acesta a fost scris la inceputul anilor 1.400, cu 100 de ani mai devreme decat se presupusese anterior.

"Acest lucru ne arata ca nu este un fals. Nu a fost scris de catre Voynich. Este un artifact veritabil, din secolul al XV-lea", a spus profesorul Gonzalo Rubio, specialist in limbi antice, de la Universitatea din Pennsylvania.

Desi textele nu pot fi citite, ilustratiile pot oferi un indiciu despre natura cartii. Ele sugereaza ca manuscrisul reprezinta un text stiintific, cea mai mare parte din carte fiind ilustrata cu forme ale unor plante, dar avand si capitole despre astronomie, biologie sau produse farmaceutice.

Dar in ce limba este scrisa? Unele litere seamana cu cele latine, sugerand un "alfabet" de 20-30 de caractere. Cartea contine aproximativ 35.000 de cuvinte.

"Este un text secret alchimist, care a fost creat sau inventat pentru a permite autorului sau sa scoata profit de pe urma vanzarii pretiosului manuscris", a spus dr. Greg Hodgins, de la Universitatea din Arizona.

Se pare ca misterul, din jurul celui mai ciudat manuscris din lume, va ramane pentru multa vreme nedescifrat.
SURSA-ZIARE.COM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu